Избор на латино обувки

Избор на латино обувки

11 май 2023
  • Сподели:

Как да изберем обувки за латино танци?

Ако това са първите Ви уроци по латина, бачата или салса, то първоначално е абсолютно допустимо да започнете тренировки със свободни дрехи и удобни нестягащи обувки. Твърде вероятно е, обаче, че с напредването на обучението Ви и усвояването на все повече прийоми в танца ще Ви потрябват комфортни специални обувки, които значително повлияват на успехите Ви в танцовите движения.

Каква форма обувки за латиноамерикански танци да избера?

Дамските обувки за салса изискват надеждна фиксация на стъпалото Ви, за да не се допусне разхлабване тъй като това може да доведе да травми или падане.
За по-широко ходило препоръчваме да изберете модел с няколко каишки.
За тези от Вас, които имат слаби, тънки крака съветваме да обърнете внимание на затворените или полуотворените обувки.

И след като споменахме затворените обувки за латина, нека набързо да отворим малка но съществена скоба за тяхното огромно предимство пред отворенте модели. А именно, затворените обувки подходящи за салса или бачата са чудесен избор за защитата на ходилото Ви от болезнени усещания в случай, че партньорът Ви по време на танц без да иска се обърка и Ви настъпи.

Каква каишка да избера?

Максимално комфортните и сигурни обувки за всеки начнаещ в латиноамериканските наци са моделите с  т-образни каишки. Този тип обувки правилно и надеждно държат крака стабилен, което позволява лесно усвояване и практикуване на танцовите движения.

Какъв да бъде токът на обувките за латино танци?

Токът е много важен и незаменим детайл в обувките за латино танци. Без него напрежението в петата няма как да се редуцира. Токът влияе на скоростта на движенията и на оптималното разпределяне на теглото.

Дамите, свикнали с активни движеия на подобен тип обувки могат смело да обърнат внимание на модели с височина на тока 8.5 – 9 см. Начинаещите съветваме да изберат високчина на тока между 1 и 7 см.

Какъв материал обувки за латина да изберем?

Най-разпространените и популярни материали, от които се изработват обувки за салса, латина, бачата и други латиноамерикански танци са велур, кожа и сатен. Според уверенията на производителите, сатенът практически не протрива кожата на краката, освен това може да бъде декориран по всевъзможни начини.
Красивите и качествени кожени материали, такива като велур и набук, изглеждат разкошно, но няма да бъдат подходяши за начинаещи тъй като много лесно се зацапват и изискват повече грижа за поддръжката им.

А подметката?

Качествената велурена подметка ще бъде идеален избор за практикуващите латино танци в зала с праркет. Латино партита, вечеринки или конкурси, често се провеждат извън пределите на залата за танци, затова по време на подобни мероприятия препоръчваме да изберете обувки с износоустойчива кожена подметка.

Подходящи мъжки обувки за латино танци?

Разбира се, мъжките латино обувки се радват на немалко разнообразие в зависимост от стила, които ще практикувате, както и степента Ви на напредналост.
Но независимо от това дали ще тренирате салса, бачата, латина, танго или друг вид латиноамерикански танци, смело можем да Ви препоръчаме модел обувки тип „джазови, които са “универсално решение за удобни, стабилни и уверени движения.  Те са изключително гъвкави, с неголям ток, притежават висока износоустойчивост, еластични са и плътно прилягат към формата на ходилото Ви. Имат висока амортизация по време на изпълнение на поддръжки или скокове. Изработват се от кожа, велур или плътен текстил. Перфектно решение за начинаещи латино-танцьори.

Какви грижи изискват обувките за латино танци?

Обувките за танци често много лесно се зацапват. Грижата за тяхното почистване включва използването на специални средства, като воск и четки. Съветваме Ви да не държите обувките ви за танци в найлонови пликове. Заменете ги с торбички от дишащи материи.